Özel Okmeydanı Diş Polikinliği

Diş Beyazlatma


Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.


Randevu Al

Diş Beyazlatma nedir?

Dişler yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap ve çay) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilirler. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma (bleaching) işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.

Diş Beyazlatma Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Dişlerini beyazlatmak isteyen kişiler bu işlem öncesinde bir ön hazırlık süreci geçirmelidir. Elbette ki bu süreç uzman hekim tarafından belirlenecek ve yönetilecek olan bir süreç olmalıdır. Diş parlatma işlemi yapılmadan önce mevcut diş ve diş etlerindeki sağlık problemleri çözülmelidir. Örneğin diş çürüğü olan hastaların öncelikle çürükleri tedavi edilmeli, diş eti problemleri olanlara gerekli tedaviler yapılmalı, diş taşları temizlenmeli.

Çürüklerin temizlenmediği bir durumda diş beyazlatmak için kullanılacak olan jel maddeler çürüğü aşarak dişin derin dokularına geçecektir, bu durumda da istenmeyen sonuçlar oluşur ve zararları son derece ağır olabilir. Beyazlatma işlemi diş minesinin bütünlüğünün bozulduğu, çatlakların olduğu bireylere uygulanmamalıdır.

Hangi Durumlarda Diş Beyazlatma İşlemi Yapılabilir?

Dişlerin patolojik veya yaşa bağlı renklenmelerinin giderilmesinde ve hasta tarafından beğenilmeyen diş rengi varlığında, beyazlatma işlemi yapılabilir. Önce, ilgili dişlerin klinik ve radyografik muayenesi yapılır. Gerekli tedaviler ( çürük, kırık, diş eti hastalığı gibi ) var ise tamamlanır ve beyazlatma işlemi yapılır.

Beyazlatma İşleminin Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?

  • Şiddetli diş eti hastalığı olan hastalar
  • Alkol ve sigara bağımlıları
  • Hamileler ve emziren anneler
  • Süt dişleri
  • Peroksit alerjisi olanlar
  • Yaygın çürük, abrazyon, sensitiv diş ve şekil anomalileri gibi diş patolojine sahip hastalar

Sıkça Sorulan Sorular

Tedavi nasıl uygulanır?
Seçilebilecek iki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki dişhekiminizin muayenehanesinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching), diğeri de eviniz de kendinizin uygulayacağı yöntemdir (Home bleaching).
Her çeşit renkleşmede aynı sonucu alabilir miyiz?
Zaman içinde oluşan sarı ve hafifçe kahverengi renkleşmeler en iyi sonucu verirler. Koyu kahve, mavi-gri renkleşmeler ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmelerdir.Bu tür renkleşmeler genellikle dişin gelişimi esnasında tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı sonucu oluşur ve istenilen sonucun elde edilmesi için beyazlatma seans sayısının artırılması gerekebilir.
Office bleaching nasıl yapılır?
Beyazlatma işlemi tek seansta yapılır. Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulanır.Diş dokusunun yapısına ve renk tonuna bakarak hekiminizin kararına göre jeli aktive etmek için lazer, halojen veya LED gibi özel ışık kaynakları kullanılır.
Home bleaching nasıl yapılır?
Evde yapılan beyazlatma yöntemi de diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda diş hekimi hastanın dişlerinden ölçü alır ve bu ölçüyle dişlerin üzerine geçecek şeffaf bir plak hazırlar.Evde beyazlatma yapılan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulamasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar.
Beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi?
Doğru prosedürde uygulanan beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı yoktur.
Beyazlatma yapılırken ağrı duyar mıyım?
Bunu gidermek için beyazlatma işlemi sonuna diş hekiminiz fluorid uygulaması yapabilir.
Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?
Diş beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 sene arasında değişir. Eğer yoğun sigara içmiyorsanız, dişleri renklendirecek gıdaları fazla tüketmiyorsanız bu süre daha da uzar.Ayrıca klinikte yapılan beyazlatma işlemi evde yapılan beyazlatma işlemi ile 3-6 ayda bir desteklenirse süre uzatılabilir.
Beyazlatmadan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Beyazlatma sonrası çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlamasını önleyecektir.