Diş Beyazlatma nedir?
Dişler yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap ve çay) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilirler. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma (bleaching) işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.

Diş Beyazlatma Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Dişlerini beyazlatmak isteyen kişiler bu işlem öncesinde bir ön hazırlık süreci geçirmelidir. Elbette ki bu süreç uzman hekim tarafından belirlenecek ve yönetilecek olan bir süreç olmalıdır. Diş parlatma işlemi yapılmadan önce mevcut diş ve diş etlerindeki sağlık problemleri çözülmelidir. Örneğin diş çürüğü olan hastaların öncelikle çürükleri tedavi edilmeli, diş eti problemleri olanlara gerekli tedaviler yapılmalı, diş taşları temizlenmeli.
Çürüklerin temizlenmediği bir durumda diş beyazlatmak için kullanılacak olan jel maddeler çürüğü aşarak dişin derin dokularına geçecektir, bu durumda da istenmeyen sonuçlar oluşur ve zararları son derece ağır olabilir. Beyazlatma işlemi diş minesinin bütünlüğünün bozulduğu, çatlakların olduğu bireylere uygulanmamalıdır.

Hangi Durumlarda Diş Beyazlatma İşlemi Yapılabilir?
Dişlerin patolojik veya yaşa bağlı renklenmelerinin giderilmesinde ve hasta tarafından beğenilmeyen diş rengi varlığında, beyazlatma işlemi yapılabilir. Önce, ilgili dişlerin klinik ve radyografik muayenesi yapılır. Gerekli tedaviler ( çürük, kırık, diş eti hastalığı gibi ) var ise tamamlanır ve beyazlatma işlemi yapılır.
Beyazlatma İşleminin Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?
- Şiddetli diş eti hastalığı olan hastalar
- Alkol ve sigara bağımlıları
- Hamileler ve emziren anneler
- Süt dişleri
- Peroksit alerjisi olanlar
- Yaygın çürük, abrazyon, sensitiv diş ve şekil anomalileri gibi diş patolojine sahip hastalar