Özel Okmeydanı Diş Polikinliği

Endodonti Tedavisi


Kök kanalının şekillendirilmesi, temizlenmesi ve ardından kanalın dolgu maddeleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir.


Randevu Al

Endodonti Nedir?

Tedavi edilmemiş çürükler nedeniyle bu dokunun hasarlanması ve/veya iltihaplanması durumunda, dokunun uzaklaştırılıp, kök kanalının şekillendirilmesi, temizlenmesi ve ardından kanalın dolgu maddeleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir.

Kök Kanal Tedavisi

Diş kökünün içerisinde, halk arasında ‘dişin siniri’ olarak bilinen, dişi besleyen bir damar-sinir paketi bulunmaktadır. Tedavi edilmemiş çürükler nedeniyle bu dokunun hasarlanması ve/veya iltihaplanması durumunda, dokunun uzaklaştırılıp, kök kanalının şekillendirilmesi, temizlenmesi ve ardından kanalın dolgu maddeleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir. Bazı durumlarda kanal tedavisinin başarısını arttırmak amacıyla lazer destekli tedaviler yapılabilmektedir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Endodontik tedavi bir ya da iki kez gerçekleştirilir ve endodontist ya da diş hekimi tarafından dişin üst kısmında küçük bir delik oluşturulur ve bir dizi ince eğe ile ölü ya da ölmekte olan posa çıkarılır. Kanallar doldurmaya izin verdikten sonra, tüm bakterilerin etkisiz kalmasını sağlamak için güçlü bir antibakteriyel solüsyon ile ıslatılır.

Bu antibakteriyel irrigasyonu takiben, kök kanalları küçük, steril kağıt konileri ile kurutulur ve daha sonra Gutta Percha adı verilen yumuşak kauçuk benzeri bir materyalle doldurulur.

Kök dolu dişin yönetimindeki son adım, kalıcı bir restorasyonun yerleştirilmesidir. Bazı durumlarda bu basit bir doldurma olabilir, ancak daha yaygın olarak bir taç veya karmaşık restorasyon gereklidir.

Kanal tedavisini kabul etmeden önce hekiminize hangi soruları sormanız gerekir?
  • Kök kanal kesinlikle gerekli midir?
  • Kanal tedavisi olmadan dişim iyileşebilir mi?
  • Pulpa neden ölmüş?
  • Seçeneklerim nelerdir?
  • Kanal tedavisi yapmazsam ne olur?
  • Kanal tedavisi yerine implant alternatifini mi değerlendirmeliyim?
  • Enfeksiyon diğer dişlere mi yoksa kemiğime mi yayılır?
  • Tedavi sonucu ne kadar öngörülebilir?
  • Ve belki de en önemlisi: Tedavi için bir uzman mı seçmeliyim, yoksa siz bir uzman kalitesinde tedaviyi tamamlayabilir misiniz?

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal tedavisi ne kadar sürer?
Dişin durumuna bağlı olarak kanal tedavisi bir ya da iki seansta yapılabilir. Enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırıldığından emin olmak için birkaç seans gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal tedavisi genellikle tek seansta tamamlanır.
Kanal tedavisi yapılmış diş ağrır mı?
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Ağrım geçmezse ne yapmalıyım?
İlerleyen zamanlarda hala ağrı devam ediyorsa kanal dolgusu eksik veya yetersiz yapılmış olabilir, bu durumda genellikle ‘retreatment’ adı verilen, kanal dolgusunun sökülerek, kök kanalının temizlenip, yeniden doldurulması işlemi uygulanır. Eğer bu tedaviden de sonuç alınamamışsa “kök ucu rezeksiyonu” adı verilen cerrahi yöntemle diş tedavi edilebilir.
Kanal tedavisi sonrası dişimin restorasyonu nasıl yapılabilir?
Kanal tedavisi görmüş diş ön dişlerden biri ise ya da küçük miktarda madde kaybı varsa diş dolgu ile yeniden yapılandırılabilir. Ancak arka dişlerde genellikle kurona ihtiyaç duyulur. Bazı dişlerin kuron yapılmadan önce desteklenebilmesi için bir alt yapıya ihtiyaçları vardır. Bu alt yapıya “core” adı verilir. Bu alt yapının yerinde tutulabilmesi için de “post” kullanılır. Kök kanallarındaki dolgu materyalinin bir kısmı uzaklaştırılarak post için yer hazırlanmalıdır.