Özel Okmeydanı Diş Polikinliği

İmplant Tedavisi


Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş kökleridir.


Randevu Al

İmplant Tedavisi

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı dirençli bir materyal olduğu için implant malzemesi olarak tercih edilir. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir.

İmplantlar, sabit ya da hareketli protezler yapmak amacı ile kemiğin yeterli ve uygun olduğu durumlarda basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilirler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir

İmplant Nasıl Uygulanır?

Dental implant cerrahisi, genellikle prosedürler arasında iyileşme süresi olan, aşamalı olarak gerçekleştirilen ayaktan bir cerrahidir. Bir diş implantı yerleştirme süreci, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok adımı içerir:

Eğer kemik yapısı ve diş etleri implantı taşıyabilecek durumda değilse ilave kemik cerrahisi uygulaması yapılabilir.

İmplantlar diş hekimi tarafından lokal anestezi altında küçük bir cerrahi operasyonla kemiğin içine yerleştirilir. Bu işlemin ardından implantın çene kemiğiyle kaynaması için ortalama 2-4 ay arasında beklenir. Kemik seviyesinin yeterli olduğu ve iltihabi durum görülmediği vakalarda dişin çekilmesinden hemen sonra aynı gün bölgeye implant yerleştirilebilir.

Bu süre içinde implant gerçek bir diş kökü fonksiyonu kazanır. Son aşamada protez, implantlardan oluşan yeni diş kökünün üzerine konur ve tedavi tamamlanır.

İmplant Fiyatları

İmplant fiyatları Türk Diş Hekimliği Birliği fiyat tarifesine göre saptanmaktadır.

Yapay diş yerleştirme

Tüm süreç baştan sona aylar sürebilir. Bu zamanın çoğu, iyileşmeye ve çenenizdeki  yeni kemiğin büyümesini beklemeye ayrılmıştır. Durumunuza, yapılan özel prosedüre veya kullanılan malzemelere bağlı olarak, bazen belirli adımlar birleştirilebilir.

Çene kemiği grefti

Çene kemiğiniz yeterince kalın değilse veya çok yumuşaksa, diş implantından önce kemik greftine ihtiyacınız olabilir.Çene cerrahi tarafından dişinizin farklı yerinden alınarak implant uygulanacak yere transplante  edlien  kemik grefti, implant için daha sağlam bir temel oluşturur.

Bazen yeni kemik büyümesi için destek yapıları sağlayabilen kemik yerine geçen materyal gibi sentetik bir kemik grefti gerekebilir.

Nakledilen kemiğin bir diş implantını destekleyecek kadar yeni kemik üretmesi  birkaç ay sürebilir. Bazı durumlarda, implant ameliyatı ile aynı anda yapılabilen sadece küçük kemik greftine ihtiyacınız olabilir. Çene kemiğinizin durumu nasıl ilerleyeceğinizi belirler.

Diş implantının yerleştirilmesi

Diş implantını  çene kemiğine yerleştirme  sırasında kemiği açığa çıkarmak için bir kesi  yapılır. Dental implantın  kök içine yerleştirilecek kısmı için kemikte bir  yuva  açıarak implante edilir.

Bu noktada  istenirse görünüm için bir tür geçici protez yerleştirilebilir. Bu protezi temizlik için ve uyurken çıkarabilirsiniz.

Kemik büyümesinin beklenilmesi

Metal implant  çene kemiğinize yerleştirildikten sonra osseointegrasyon  başlar. Bu işlem sırasında çene kemiği diş implantının yüzeyine doğru büyür ve birleşir. Birkaç ay sürebilen bu süreç, tıpkı köklerin doğal dişleriniz için yaptığı gibi, yeni yapay dişiniz için sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olur.

Abutmentin yerleştirilmesi

Osseointegrasyon tamamlandığında, abutmenti – tacın sonunda bağlanacağı parçayı – yerleştirmek için ek cerrahiye ihtiyacınız olabilir. Bu küçük ameliyat tipik olarak ayakta tedavi ortamında lokal anestezi ile yapılır.

İmplantın Avantajları Nelerdir?

Diş çekimini takip eden çene kemiği erimeye başlar. İmplant uygulaması kemik kaybını önler. Bu sayede yapılacak protezin estetiğinin daha iyi olması sağlanır. Eksik diş bölgesinde oluşabilecek diş eti çekilmesi önlenir.

Geleneksel köprü uygulamalarındaki eksik diş bölgesine komşu dişlerin kesilmesi önlenir.

Çoklu implant uygulamaları ile hastaların hareketli protez kullanmaları önlenmiş olur. Böylece hastanın kemik kaybı önlenmiş olup, estetik bir görünüm sağlanır.Hastanın doğal ısırma ve çiğnemesi sağlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çekimden ne kadar sonra implant yaptırabilirim?
Diş çekiminden sonra diş implantı yaptırmayı planlıyorsanız, diş çekiminden sonra diş implantlarının yerleştirilebilmesi için genellikle 10 hafta beklemeniz gerekir. Bu bekleme süresi diş çekiminden sonra çene kemiğinin iyileşmesini sağlar.
Vücut implantı reddeder mi ?
Cevap : implantlar vücutla uyumlu olan titanyum alaşımından üretilmektedir. implant kayıplarının en sık karşılaşılan nedenleri, hastaların kontrol altında olmayan sistematik sistemik rahatsızlıkları (şeker hastalıkları ve bu gibi) hastaların ağız bakımına dikkat etmemeleri, implant uygulaması yapılan alandaki enfeksiyondur.
Herkese implant yapılabilir mi ?
Cevap : Genel sağlık durumu iyi olan tüm hastalara implant yapılabilir. Gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması için erkeklerde 17-18 yaş kızlarda 16- 17 yaşına kadar beklemek uygundur.
İmplant uygulaması sırasında ve sonrasında ağrı duyacak mıyım ?
İmplant uygulaması muayenehanede lokal anestezi altında yapılmaktadır. Hasta implant yapılırken herhangi bir ağrı hissetmez. İmplant sonrası hasta diş hekiminin tavsiyelerini uygularsa operasyon sonrasını rahat geçirir. Operasyon sonrası hastaya şiş ve ağrı olmaması için buz kompresör ve ilaçlar verilmektedir. Operasyon sonrası tüm tütün mamullerini 2 gün boyunca tüketmemek gerekmektedir.
İmplantın ömrü ne kadardır ?
implant uygulamasında başarı oranı %98’in üzerinde olarak belirtilmektedir. implant ömrü uzun olması için hastaların ağız bakımlarının düzenli yapmaları ve kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir. 6 aylık periyotlarla diş hekiminize kontrole gidiniz.Düzgün ağız bakımı ve kontrollerle implantlar ömür boyu kullanılır,üzerindeki kaplamaların normal ömrü 10-15 yıl olup zamanla oluşabilecek aşınma veya renk değişimleri erkenden tespit edilirse onarılır,temizlenir.Şayet oluşan lokal hasarlar tedavi edilemezse değiştirilir.
implantların bakımı zor mudur ?
implant bakımının kendi dişlerimizin bakımından bir farkı yoktur. Her gün düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Diğer Dişlere Zarar Vermez
İmplant mı protez mi sorusuna yanıt verirken göz önünde bulundurmamız gereken ilk nokta genel ağız sağlığıdır. Protez diş tedavisinin en yaygın uygulamalarından biri köprü yöntemidir. İmplant protez farkı söz konusu olduğunda vurgulamamız gereken nokta köprü uygulamasının diğer dişlere verdiği zarardır. Protez diş köprü yöntemiyle yerleştirilirken yanındaki dişlerin bu işleme uygun bir şekilde kesilmesi gerekir. Çünkü protez diş bu iki dişin üzerine yapıştırılır. Ancak implant ve protez arasındaki farklar arasında implant tedavisinin avantajlarından biri diğer dişlerin zarar görmemesidir. İmplant dişin yerleştirilmesi için diğer dişlerin yeniden biçimlendirilmesine gerek yoktur. İmplant diş, doğrudan diş etine yerleştirilen yapay diş köklerinin üzerine monte edilir.
İmplant Diş Daha Uzun Ömürlüdür
İmplant ve protez arasındaki farklar açısından en önemli başlıklardan biri de kullanım ömrüdür. Protez uygulamaları, malzeme kalitesine bağlı olarak genellikle 5-10 yıllık bir ömre sahiptir. Ayrıca köprü protezlerde protez dişin yapıştırıldığı diğer dişlerin sağlığı da tedavinin kalıcılığı üzerinde belirleyicidir. Buna karşılık implant ile protez farkı açısından baktığımızda implant dişlerin bir ömürlük kullanımıyla öne çıktığını kolaylıkla söylemek mümkündür.
İmplant Doğal Dişlerden Farksızdır
İmplant mı protez mi? İmplant ve protez arasındaki farklar arasında en önemlilerden biri de implant dişlerin tamamen doğal ve estetik bir görünüm vadetmesidir. İmplant diş yerleştirilmeden önce diş boşluğu ve kemik yapısının ölçüsü alınmakta ve buna göre hazırlanmaktadır. Protez dişte ise diğer iki dişe yapıştırılacağı için doğal bir görünüm yakalamak çok daha zordur. Ayrıca proteze destek olan dişlerin çürümesiyle protez dişin görünümünde bozulmalar olacağını gözden kaçırmamak gerekir.
İmplant İşlevsel Açıdan Kusursuzdur
İmplant protez farkları söz konusu olduğunda işlevselliği de unutmamak önemlidir. Protez dişler kayıp dişin yerine doğal olmayan bir pozisyonda yerleştirildiği için çoğu zaman hastayı rahatsız eder. Bu da çiğneme ve konuşma gibi eylemlerde hastanın doğal dişlerdekine benzer bir konfor elde edememesine neden olur. Ancak implant dişler için böyle bir durum geçerli değildir. Ağız yapısıyla kısa sürede uyum sağlayan implant dişler, en az doğal dişler kadar güçlü ve işlevseldir.
İmplant ve Protez Fiyatları Son Derece Yakındır
Pek çok hastanın implant yerine protez tedavisine yönelmesinin en büyük nedeni implant ve protez fiyatları arasındaki farktır. Buna karşılık implant ile protez arasındaki fiyat farkının sanıldığı kadar yüksek olmadığını vurgulamak gerekir. Elbette implant tedavisi proteze kıyasla daha yüksek maliyetlere sahiptir. Ancak protez tedavisinin diğer dişlere bağlı olarak da sıklıkla yenileme gerektirmesi aslında daha geniş bir perspektiften bakıldığında daha fazla maliyeti beraberinde getirmektedir.
İmplant Tedavisi Daha Uzun Sürer
İmplant ve protez arasındaki farklar arasında implant tedavisinin dezavantajlı olduğu tek maddenin tedavi süresi olduğunu söylemek mümkündür. Ancak tedavi süresi söz konusu olduğunda da implant ve protez fiyatları ile benzer bir durum ortaya çıkmaktadır. İmplant tedavisi her ne kadar daha uzun sürse de daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım vadeder. Bu nedenle bir defa yapıldıktan sonra bir ömür boyunca yenileme ihtiyacının ortaya çıkması oldukça nadirdir. Buna karşılık protez tedavisinde gerek protezin gerekse diğer dişlerin sağlığı sıklıkla yenileme ihtiyaçları doğurabilmektedir.
Kalıcı Bir Çözüm İçin İmplant Tedavisi
İmplant mı protez mi sorusunun cevabı aslında hastanın nasıl bir çözüm istediğine bağlı olarak değişmektedir. Eğer kısa süreli ancak daha hızlı ve düşük maliyetli bir çözüme ihtiyacınız varsa protez tedavisini tercih etmek mümkündür. Buna karşılık başlangıçta protez tedavisini tercih etseniz bile destek dişlerin zamanla işlevini kaybetmesiyle en nihayetinde implant tedavisine başvurmanız gerekebileceğini unutmamak gerekir. Dolayısıyla implant ile protez tedavileri arasındaki farklara baktığımızda implant tedavisinin kalıcı çözümlerle öne çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.