İmplant Tedavisi
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

Titanyum vücut dokuları ile etkileşime girmediği ve kuvvetlere karşı dirençli bir materyal olduğu için implant malzemesi olarak tercih edilir. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir.
İmplantlar, sabit ya da hareketli protezler yapmak amacı ile kemiğin yeterli ve uygun olduğu durumlarda basit bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilirler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir
İmplant Nasıl Uygulanır?
Dental implant cerrahisi, genellikle prosedürler arasında iyileşme süresi olan, aşamalı olarak gerçekleştirilen ayaktan bir cerrahidir. Bir diş implantı yerleştirme süreci, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok adımı içerir:

Eğer kemik yapısı ve diş etleri implantı taşıyabilecek durumda değilse ilave kemik cerrahisi uygulaması yapılabilir.
İmplantlar diş hekimi tarafından lokal anestezi altında küçük bir cerrahi operasyonla kemiğin içine yerleştirilir. Bu işlemin ardından implantın çene kemiğiyle kaynaması için ortalama 2-4 ay arasında beklenir. Kemik seviyesinin yeterli olduğu ve iltihabi durum görülmediği vakalarda dişin çekilmesinden hemen sonra aynı gün bölgeye implant yerleştirilebilir.
Bu süre içinde implant gerçek bir diş kökü fonksiyonu kazanır. Son aşamada protez, implantlardan oluşan yeni diş kökünün üzerine konur ve tedavi tamamlanır.
İmplant Fiyatları
Yapay diş yerleştirme
Tüm süreç baştan sona aylar sürebilir. Bu zamanın çoğu, iyileşmeye ve çenenizdeki yeni kemiğin büyümesini beklemeye ayrılmıştır. Durumunuza, yapılan özel prosedüre veya kullanılan malzemelere bağlı olarak, bazen belirli adımlar birleştirilebilir.
Çene kemiği grefti
Çene kemiğiniz yeterince kalın değilse veya çok yumuşaksa, diş implantından önce kemik greftine ihtiyacınız olabilir.Çene cerrahi tarafından dişinizin farklı yerinden alınarak implant uygulanacak yere transplante edlien kemik grefti, implant için daha sağlam bir temel oluşturur.
Bazen yeni kemik büyümesi için destek yapıları sağlayabilen kemik yerine geçen materyal gibi sentetik bir kemik grefti gerekebilir.
Nakledilen kemiğin bir diş implantını destekleyecek kadar yeni kemik üretmesi birkaç ay sürebilir. Bazı durumlarda, implant ameliyatı ile aynı anda yapılabilen sadece küçük kemik greftine ihtiyacınız olabilir. Çene kemiğinizin durumu nasıl ilerleyeceğinizi belirler.
Diş implantının yerleştirilmesi
Diş implantını çene kemiğine yerleştirme sırasında kemiği açığa çıkarmak için bir kesi yapılır. Dental implantın kök içine yerleştirilecek kısmı için kemikte bir yuva açıarak implante edilir.
Bu noktada istenirse görünüm için bir tür geçici protez yerleştirilebilir. Bu protezi temizlik için ve uyurken çıkarabilirsiniz.
Kemik büyümesinin beklenilmesi
Metal implant çene kemiğinize yerleştirildikten sonra osseointegrasyon başlar. Bu işlem sırasında çene kemiği diş implantının yüzeyine doğru büyür ve birleşir. Birkaç ay sürebilen bu süreç, tıpkı köklerin doğal dişleriniz için yaptığı gibi, yeni yapay dişiniz için sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olur.
Abutmentin yerleştirilmesi
Osseointegrasyon tamamlandığında, abutmenti – tacın sonunda bağlanacağı parçayı – yerleştirmek için ek cerrahiye ihtiyacınız olabilir. Bu küçük ameliyat tipik olarak ayakta tedavi ortamında lokal anestezi ile yapılır.
İmplantın Avantajları Nelerdir?
Diş çekimini takip eden çene kemiği erimeye başlar. İmplant uygulaması kemik kaybını önler. Bu sayede yapılacak protezin estetiğinin daha iyi olması sağlanır. Eksik diş bölgesinde oluşabilecek diş eti çekilmesi önlenir.

Geleneksel köprü uygulamalarındaki eksik diş bölgesine komşu dişlerin kesilmesi önlenir.
Çoklu implant uygulamaları ile hastaların hareketli protez kullanmaları önlenmiş olur. Böylece hastanın kemik kaybı önlenmiş olup, estetik bir görünüm sağlanır.Hastanın doğal ısırma ve çiğnemesi sağlanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Doktorunuza Sorun